Partnerska psihoterapija

Partnerska psihoterapija (bračno savetovanje) je namenjena parovima koji samostalnim naporima ne nalaze adekvatan i konstruktivan izlaz iz konflikta ili zastoja u vezi. Profesionalna psihoterapijska pomoć ogleda se u stručnom vođenju kroz dijalog i facilitiranju promene disfunkcionalnog stanja u kojem je par zaustavljen. Promena u pravcu funkcionalnosti para se postiže kroz uspostavljanje dijaloga, sagledavanje dinamike koja je dovela do konflikta, usvajanje principa konstruktivne komunikacije i širenje svesnosti o mestu i ulozi obe osobe u paru.

Tipični partnerski problemi u kojima je partnerska terapija od pomoći: Neverstvo, razvod, seksualne disfunkcionalnosti, problemi u komunikaciji, nedostatak poverenja i uzajamnog poštovanja, stres, razvojne krize para, neplodnost, problemi roditeljstva, bolest partnera, tugovanje, anksioznost, traumatska iskustva

Trajanje terapije: Partnerska terapija može biti kratka i trajati tek nekoliko seansi u kojima se razreši neka goruća kriza para. Takođe, ova vrsta terapije može trajati i nekoliko meseci, naročito ako je partnerski odnos veoma narušen. Kao i individualna psihoterapija, partnerska terapija se praktikuje jednom nedeljno u trajanju od sat vremena.