Profesionalna selekcija kadrova

Selekcija je postupak procene kandidata koji najbolje odgovaraju zahtevima radnog mesta iz konkursa za taj posao. Ovu uslugu u okviru našeg Centra pružaju diplomirani psiholozi sa dugogodišnjim relevantnim iskustvom. 

Pronalaženje, angažovanje i zadržavanje talentovanih ljudi u organizaciji je ključ uspeha u poslovanju jedne kompanije. Kadrovske odluke imaju vrlo dugoročan uticaj na rad i poslovanje. Naš metod selekcije povećava verovatnoću dobrog izbora, odnosno minimalizuje propuste koji se dešavaju tokom selekcije  i izdvaja najbolje od raspoloživih kandidata. Naš tim stručnjaka pristupa ovom procesu temeljno, primenjujući sve nužne korake zasnovane na pozitivnim iskustvima i saznanjima iz oblasti primenjene psihologije.

Zašto je to važno?

Često poslodavci zapošljavaju ljude prema intuiciji, misleći pritom na „dobar osećaj“ ili „unutrašnji signal“. Iako ne želimo da umanjimo značaj intuitivnog mišljenja uopšte, u ovakvim situacijama smatramo da su greške ovakve procene česte, neugodne i skupe te je profesionalna selekcija, tj. primena objektivnih naučnih psiholoških testova uz ostale metode procene, ipak bolja i dugoročno isplativija ideja.

Uz pomoć profesionalne selekcije može se predvideti radna uspešnost, otkriti da li kandidat bez iskustva može odn. da li ima kapacitet da nauči posao, otkriva kandidate koji će biti zadovoljni radnim mestom te manje skloni da napuste firmu itd.

Situacije u kojima bi organizacije mogle imati koristi od testiranja:

  1. Stare metode odabira kadrova  ne donose dobre rezultate ili ne zadovoljavaju važeće profesionalne i/ili zakonske standarde.
  2. Radno postignuće zaposlenih je na niskom nivou.
  3. Greške zaposlenih imaju ozbiljne finansijske, zdravstvene i sigurnosne posledice.

Čak ni ovakvim metodom rada ne možemo sa sto posto sigurnosti da kažemo da smo dobro procenili nečiju ličnost, sposobnosti i radnu uspešnost jer, ponekad, može da se dogodi da razultati testa ili procedure nagoveste da bi neko bio dobar kandidata a ispostavi se da je na poslu prosečan ili ispodprosečan. To je zbog toga što postoji još niz okolnosti  koje utiču na nečiju radnu uspešnost – motivacija, percepcija kolega/šefova, sposobnost prilagođavanja timu isl.

 Zašto se onda ipak odlučiti za testiranje uprkos mogućim greškama u proceni?

Zato što profesionalna selekcija mnogo više pomaže u donošenju kvalitetnih odluka pri zapošljavanju od samog posmatranja, odlučivanja na osnovu intervjua, ili „prema osećaju“. Prema nekim izvorima, greške u odabiru kadrova se na ovaj način smanjuju sa  80% na 20%. Korišćenje većeg broja psiholoških metoda smanjuje verovatnoću greške i daje potpuniji utisak o osobi koja se kadniduje za posao. Osim toga, psihološkim testiranjem mogu se otkriti talentovani radnici!

Mi ne možemo doneti odluku umesto vas, ali možemo odgovoriti na sledeća pitanja:

Da li je kandidat sposoban, poseduje li znanja nužna za rad na toj poziciji?

Ako ne zna, da li ima kapacitet da savlada to što je potrebno?

Šta o njemu govori njegovo radno iskustvo?

Da li će njegove aktivnosti unaprediti ili umanjiti produktivnost kompanije?

Da li se njegovi interesi poklapaju sa zatevima radnog mesta i politikom kompanije?

Da li će ostati na poslu dugo ili će brzo otići?

 

Ukoliko ste pred izborom novih kadrova u svojoj kompaniji, ili razmišljate da promenite nešto u strukturi organizacije kontaktirajte naš tim!

 

O psihološkom testiranju nešto više možete pogledati ovde